Ako je suditi prema izdanjima s modnih pisti, ulica i Instagrama, sledeće godine vladaće nekoliko trendova patika. Posebno nas raduje dvoboj retro i futurističke estetike, dok će praktični modeli biti privlačniji više nego nikad pre.

1. Retrocore

Ako postoji jedan model patika za koje smo sigurni da će ih fashionistkinje nositi sledeće godine, onda su to Adidas Samba. Nakon što su ih ispromovisale IT devojke poput Kendall Jenner, Bella Hadid i Emily Ratajkowski, retro patike inspirisane fudbalom uvelike su promenile trendove u svetu obuće. Možda vam se čini kao da upravo ovaj model viđate svuda na svom Instagram feedu. Uzevši to u obzir, Loewe je na Nedelji mode predstavio patike u stilu 70-ih koje se sjajno uklapaju s preppy estetikom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BELLE | LDN (@honeybelleworld)

2. New Balance 550

Brend patika koji je obeležio 2022. definitivno je New Balance. Dok skrolujemo društvenim mrežama i čekamo 2023, jasno je da postoji jedan model koji fashionistice obožavaju – New Balance 550. Prvotno su izašle 1989. kao košarkaška obuća, a 30 godina kasnije vratile su se u ponudu. Popularne su zato što su savršena kombinacija retro i “tatine” estetike. Deblji đon i kožni finiš čini ih idealnim patikama za promenjivo vreme, pa smo sigurno kako ćete viđati puno 550 modela ove zime.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BELLE | LDN (@honeybelleworld)

3. “Tatine” patike

Tzv. “tatine” patike neprestano evoluiraju. Prvo su došle u obliku patika za trčanje, zatim su evoluirale u košarkaške u stilu 80-ih, u stilu gore spomenutih New Balance 550. Međutim, trenutno su popularne patike za planinarenje. Naime, planinarska estetika sledeći je veliki trend u svetu “tatinih” patika, s brendovima poput Salomona koji iz minute u minut postaju sve popularniji.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Claire Most (@claire_most)

4. Povratak u budućnost

Možda je to uticaj Metaversea, ali moda munjevito postaje sve više futuristička. Na Nedeljama mode za proleće/leto 2023. prevladavali su srebrni modeli inspirisani svemirom. Od tehničkih kompozicija do arhitektonskih silueta, patike u neutralnim bojama s bljeskovima neona dominiraće u 2023. godini.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by AUDE-JULIE (@aude_julie)

5. Nike Air Force

Trend među patikama koji je nemoguće ignorisati poslednjih sezona jeste Nike Air Force 1. Definitivno se ne radi o najhrabrijem trendu za 2023, ali je zasigurno najsvestraniji i najprivlačniji jer ide uz svaki stil i kombinaciju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by celeste vignois (@celmatique)

Elle.rs