Počinje 75. Kanski festival, a u istoriji koja je počela 1946. godine istaknuto mesto zauzima i naša Milena Dravić. Ovo je sjajan povod da se prisetimo fantastične kanske priče legendarne Beograđanke, jugoslovenske i evropske glumačke dive.

U karijeri koja je počela 1958. godine, Milena Dravić je nizala kultne uloge u koje svakako spada uloga Kaće u drami Gorana Paskaljevića “Poseban tretman” za koju je 1980. nagrađena Poveljom Niških filmskih susreta za najbolju žensku ulogu, kao i Nagradom za najbolju sporednu glumicu na Kanskom filmskom festivalu.

Kanom je Milena šetala u posebnoj haljini o kojoj se priča i posle 42 godine.

“Bila je to haljina od prizrenske svile, božanstvenih boja, koju mi je kreirao, po modelu starih srpskih haljina, naš čuveni kreator Aleksandar Joksimović. Imala sam na sebi i stari srpski nakit. Tamo je, razume se, bilo puno stranaca. Ljudi su bili oduševljeni haljinom, što bi se reklo, kumili su me i molili da im nabavim isti takav materijal.

Po povratku u Beograd kupila sam – ako se još iko seća prodavnica po gradu koje su se zvale “Duga resa” gde se prodavalo srpsko platno i slične stvari – poručenih čitavih 40 metara prizrenske svile i slala je u London, Pariz…”, ispričala je Milena Dravić (iz monografije “Milena Dravić” autora Tatjane Nježić).

Zašto je pocepala nagradu iz Kana

Zanimljiva priča vezuje se i za nagradu koju je Milena osvojila na Kanskom festivalu.

“Bila je skromna, ali i pored toga, razorna srpska ljubomora po povratku u Beograd pokvarila je Mileni zasluženo slavlje. Javno je pocepala svoju Kansku diplomu, ali ne kao čin besa, već da bi svima pokazala kako joj nagrada ne znači više od sopstvenog mira, bez koga je nemoguće posvetiti se do kraja svom poslu. A u tom poslu je bila i ostala najbolja. Jednostavno – najbolja!”, otkrio je Paskaljević.

Glumica je bila gošća Kanskog festivala i 1971. godine kada je i nastala fotografija na kojoj je u društvu reditelja Miloša Formana.

Milena Dravić preminula je 2018. u Beogradu.

Blic Žena