Kao višegodišnja biljka, muškatla može da prezimi i da na proleće ponovo obraduje svojim prelepim cvetovima, ali jedino ako se unese unutra. Pre nego što ih unesete, oslobodite ih suvih, ali i zdravih cvetova, kao i u suvih listova kako biljci ne bi oduzimali energiju.

Da biste uspeli da sačuvate ovo cveće, neophodno je da mu obezbedite adekvatne uslove:

Stavite ih u prostoriju gde je temperatura između 5 i 12 stepeni Celzijusa i ima prirode svetlosti. Tokom zime, one su u periodu mirovanja, a ako ih stavite u toplu i mračnu prostoriju, pojaviće se tanki i bledi izdanci. Oni nisu dobar znak, naprotiv, iscrpljuju biljku, pa će na proleće biti slaba i biće joj veoma teško da se oporavi.

Koliko se zaliva?

U toku “zimskog sna” muškatlama nije potrebno mnogo vode – zalivaju se povremeno. Dovoljno je jednom u dve nedelje ili čak jednom u mesec dana. Što se tiče prihrane, nema potrebe za tim sve do marta, jer je biljka u fazi mirovanja i odmora.

Šta je potrebno uraditi kada stigne proleće?

Kada stigne proleće, potrebno ih je orezati, tako što se skrate vrhovi i biljka zalije. Nemojte je odmah stavljati na direktno sunce. Ostavite joj nekoliko dana da se postepeno prilagodi novim uslovima. Posle tri nedelje potrebno je presaditi je, redovno zalivati u po potrebi prehranjivati odgovarajućim đubrivima koje možete napraviti i sami. Đubrivo se može napraviti i od prirodnih, ekoloških sastojaka koji ne zagađuju prirodnu sredinu, a pomoći će biljci da brže napreduje.