Kada primetimo da je mleku u frižideru istekao rok trajanja, momentalno ga bacamo u kantu za smeće. Međutim, to treba poslednje da uradite ako imate biljke u stanu ili dvorištu!

Mleko zapravo obiluje aminokiselinama, enzimima, proteinima, što podstiče rast korisnih mikroba u bašti. Pored toga, sadrži i kalcijum, vitamin B, ali i druge korisne proteine koje su potrebne biljkama. Zato ga možete koristiti kao prirodno i organsko đubrivo.

Međutim, pored toga možete ga koristiti i kao pesticid. Zapravo, mleko pomaže u borbi protiv virusa koji napadaju listove, lisnih vaši, gljivičnih oboljenja i slično.

Mleko sadrži elemente koji utiču na izgradnju ćelijskih zidova biljaka – na taj način omogućava se lakša apsorpcija hranljivih materija i uravnoteženje pH vrednosti zemljišta. Kalcijum u mleku može pomoći biljkama da brže rastu i štititi ih od truljenja.

Ako ste se pitali kojim vrstama biljaka najviše prija prihrana iz mleka, to su engleski bršljan, begonija i afrička ljubičica. Dobar je izbor za zaštitu povrća, poput tikvica i paradajza, posebno ako ga gajite u bašti.

Čak i kada je pokvareno, mleko zadržava skoro sva korisna svojstva. Osim kravljeg, možete koristiti i sojino i bademovo mleko. Izbegavajte punomasna mleka, aromatizovana ili sa dodatkom šećera.

Budite oprezni: ne preterujte sa količinama mleka! Previše mleka može imati kontraefekte. Najpreporučljivije je mleko rastvoriti sa vodom, pri čemu razmera tečnosti treba biti 50:50. Ubacite rastvor u bočicu sa raspršivačem, pa poprskajte listovi i zemljište. Ako nakon pola sata ostanu tragovi mleka na listovima, prebrišite ih krpom.