Odlazak na odmor često ume da bude stresan. Dok spakujete svoje torbe, decu u automobil, organizujete brigu o kućnim ljubimcima i sredite planove putovanja, verovatno ste zaboravili kako ćete zalivati prelepe kućne biljke i zdravu baštu sa povrćem za koju ste toliko naporno radili.

Ali nema potrebe da brinete jer će vam ove četiri brze i jednostavne metode pomoći da planirate unapred i sprečite da vaše biljke pate dok ste odsutni.

1. Staroškolski metod upijanja vode
Za ovo vam je potrebna velika posuda za vodu (poput vaze ili kante) i malo pamučnog užeta. Pamučni konop za veš, dostupan u većini prodavnica gvožđa, odlično funkcioniše.

Odrežite komad pamučnog užeta koji je dovoljno dugačak da stane između dna posude za vodu i tla vaše biljke. Uzmite jedan kraj užeta i gurnite ga nekoliko centimetara ispod površine tla, blizu biljke. Vodite računa da ne ometate korenje.

Postavite drugi kraj užeta na dno posude za vodu i napunite ga vodom. Uverite se da konopac dodiruje dno vašeg kontejnera. Pamučni konopac će polako uvlačiti vodu iz posude u posudu, održavajući konstantan nivo vlage u zemljištu.

2. Metoda “uradi sam” sistema kapanja
Verovatno ste videli one staklene kugle za zalivanje koje stavljate u saksiju da zalivate svoju biljku. Međutim, nema potrebe da ih kupujete, jer možete lako da napravite sopstvenu verziju.

Počnite sa čistom i praznom plastičnom bocom. Za malu do srednju saksiju, boca za vodu će raditi sasvim dobro. Izbušite nekoliko drenažnih rupa u boci blizu vrha.

Pre nego što krenete na odmor, zalijte biljku na uobičajeni način. Napunite plastičnu bocu vodom, a zatim je brzo okrenite i uronite u prvih nekoliko centimetara zemlje u saksiji. Uverite se da boca nije preblizu vašoj biljci i da je boca dovoljno duboka da zemlja pokrije rupe. Voda će polako curiti iz boce kako se zemlja suši.

3. Dajte svojim biljkama metod kupanja
Za saksije sa dobrom drenažom, napunite sudoperu ili kadu sa nekoliko centimetara vode i stavite peškir unutra da biste zaštitili od ogrebotina.Stavite biljke u kadu ili sudoperu tamo dok vas nema. Zemlja će povući vodu do korena, održavajući biljku hidratizovanom do jedne nedelje.

Pregledajte uslove osvetljenja u blizini lavaboa ili kade – ako vašim biljkama treba puno sunčeve svetlosti, nemojte ih držati u tamnom kupatilu.

4. Metoda staklenika plastične kese

Ovaj metod deluje nekonvencionalno, ali dobro funkcioniše za duže odmore.

Uzmite prozirnu plastičnu kesu dovoljno veliku da pokrije vašu biljku i njenu saksiju. Dodajte kočiće u saksiju kako biste sprečili da se kesa zalepi za biljke. Neki kažu da vreća apsolutno ne treba da dodiruje listove, ali malo kontakta je u redu.

Zalivajte svoje biljke kao i obično, pazeći da ih ne zasitite previše. Stavite biljku u vreću, povlačeći kesu gore i oko biljke. Uduvajte malo vazduha u kesu pre nego što je zatvorite kako biste pomogli da se balon kesa oko vaše biljke.

Ostavite svoju biljku na mestu sa indirektnim svetlom (direktna sunčeva svetlost će zagrejati vreću i verovatno ubiti vašu biljku). Ovaj mini staklenik će uhvatiti vodu dok isparava i kapati je nazad u biljku.