Dijabetes tipa 2 sve je rasprostranjeniji, a povišen nivo šećera u krvi može da ima ozbiljne posledice na zdravlje.

Stručnjaci često otkrivaju namirnice i napitke koji pomažu u kontroli šećera u krvi, a naučnici su sada otkrili da ga jedno povrće snižava za čak 50 odsto.

Njegovo veličanstvo LUK

Nalazi, koji su predstavljeni na godišnjem sastanku “The Endocrine Society” u San Dijegu 25. avgusta, otkrili su da luk može “snažno da snizi” visok nivo šećera u krvi i ukupne nivoe holesterola kada se daje uz antidijabetik metformin.

“Luk je jeftin i dostupan, a redovno se koristi u ishrani. Ima potencijal za upotrebu u lečenju obolelih od dijabetesa”, rekao je vodeći autor studije Entoni Ojieh sa Univerziteta Delta State.

“Luk nema puno kalorija. Međutim, čini se da povećava brzinu metabolizma, time i apetita, što dovodi do povećane konzumacije hrane. Moramo da istražimo mehanizam kojim je luk doveo do smanjenja glukoze u krvi. Još nemamo objašnjenje”, dodao je Ojieh.

Činjenica je da su svojstva luka svestrana i vrlo snažna, zbog čega se može uvrstiti među najzdravije namirnice na svetu. Sve vrste luka su lekovite, tako da ne možete da pogrešite sa izborom.

Grci su ga često konzumirali jer su verovali da čisti krv od toksina, što je danas potvrđeno mnogim studijama, kao i njegova druga lekovita svojstva.

Među lekovitim svojstvima luka ubraja se:

sprečavanje upalnih procesa
zaštita zdravlja srca i krvnih žila
smanjenje rizika od degenerativnih bolesti
poboljšavanje probave
smanjenje širenje virusa
čišćenje krvi od toksina
čuvanje od dijabetesa
poboljšavanje raspoloženja
antibakterijsko i antigljivično delovanje
poboljšavanje apsorpcije nutrijenata iz hrane