Bioskopska distribucija jednog od najuspešnijih domaćih filmova u poslednje dve decenije, “Strahinja Banović”, reditelja Stefana Arsenijevića, počinje večeras u 20 časova, specijalnom projekcijom u Kulturnom centru Beograda, uz prisustvo reditelja i autorske ekipe, i razgovor nakon filma.

– Jako sam uzbuđen i srećan što će domaća publika konačno moći da vidi naš film u bioskopima širom zemlje – izjavio je Arsenijević.

– Do sada je film prikazivan na festivalima, a sada ga očekuje susret sa najširom publikom, kojoj je i namenjen. Meni je, naravno, posebno važna domaća publika jer ona ovaj film može da razume mnogo bolje i dublje nego publika u svetu. Inspirisani najlepšom ljubavnom pričom naše kulture trudili smo se da napravimo nešto novo i drugačije, nešto savremeno i izazovno, a da istovremeno ostanemo verni izvornom duhu narodne pesme.

“Strahinja Banović”, trenutno se nalazi i u redovnoj bioskopskoj distribuciji u Mađarskoj, a u oktobru će biti prikazan na festivalima u Južnoj Koreji, Poljskoj i Bosni, kao i na afričkom kontinentu – u Južnoj Africi, Lesotu i Esvatiniju.

Višestruko nagrađivana ljubavna priča inspirisana srpskom epskom pesmom “Banović Strahinja”, smeštena je u kontekst savremene izbegličke krize. Glavni junak je mladi migrant iz Afrike koji je, u želji da se što bolje uklopi u novu sredinu, uzeo srpsko ime Strahinja. Živi u izbegličkom kampu u Krnjači, da bi posle nestanka supruge, u potrazi za njom, krenuo balkanskom migrantskom rutom…

TRIJUMF U KARLOVIM VARIMA
SNAŽNA i autentična ljubavna priča “Strahinja Banović” je svetsku premijeru imala je na jednom od najvažnijih evropskih festivala, 55. Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima, gde je ovenčana sa čak pet nagrada, uključujući i Gran-pri “Kristalni globus” za najbolji film – što je prvi trijumf srpskog filma u glavnom takmičarskom programu na nekom od svetskih festivala A kategorije. “Strahinja Banović” je do sada na 50 međunarodnih filmskih festivala osvojio 24 nagrade.