U prepunoj sali pozorišta “Zoran Radmilović” u Zaječaru,  počeo je 5. Festival malih pozorišnih formi, na kome će do 15. oktobra biti izvedeno sedam vrhunskih monodrama i duodrama iz Srbije, Severne Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Ovogodišnji peti po redu Festival malih pozorišnih formi u Zaječaru otvorila je monodrama beogradskog Zvezdara teatra, “Knjiga o Milutinu – prvi deo” po knjizi Danka Popovića u režiji Egona Savina koju je maestralno doneo Nenad Jezdić.

Priču o Milutinu Ostojiću, seljaku iz Šumadije koji ne može da nemo gleda stradanje svog naroda a svojim razmišljanjima i sam navodi gledaoce da razmisle o razlozima zbog kojih se vredi boriti za svoju zemlju i sve što joj je od Boga dato, oduševila je publiku koja je Nenada Jezdića nagradila višeminutnim ovacijama i aplauzom.

-Meni energije kao i empatije za ovaj posao i za ulogu Milutina, nikada nije manjkalo. Za to što pričam i o čemu pripovedam kao Milutin i u njegovo ime. Sada sa ovim emocionalnim iskustvom koje ostvarujem sa publikom igrajući ovu monodramu, skoro da sam siguran da je najvažnije u ovom poslu osećati onaj unutrašnji proces njegovog žitija i njegove javne ispovesti, njegove dileme, a Milutin na kome smo stasavali i koji nas je definisao sve to i jeste.Milutin je neznani junak, paradigma istinskog patriotizma, istinske hrabrosti, istinskog junaštva. Svi ti ljudi znani i neznani, pa i sam Milutin su meni kroz ovaj tekst usadili jedan priziv, priziv da se to čuje i izgovori – rekao je Nenad Jezdić.

Ovogodišnji pozorišni praznik u Zaječaru, koji će, uprkos svemu, trajati 14 dana otvorio je direktor zaječarskog teatra Vladimir Đuričić.

-Uprkos svemu, to je nezvanična deviza festivala. Tako se zove film o 75 godina pozorišta, koji će biti prikazan 16. oktobra, a tako se zove i monografija pozorišta koja će biti predstavljena poslednjeg dana festivala „Dani Zorana Radmilovića – istakao je Đuričić.

Publika u Zaječaru će do 15. oktobra uživati u programu Festivala malih pozorišnih formi, 16. u predfestivalskim programima, a od 17. do 24. oktobra i u 31. “Zoranovim danima”.

Narednih dana publika će biti u prilici da vidi „Petrijin venac“ Teatra na brdu iz Beograda, u izvođenju Mirjane Karanović, duodramu „Prah“, rađenu u koprodukciji JU Centra kulture i mladih Općine Sarajevo i Sarajevskog Udruženja dramskih umetnika “Altteatar”, Bosna i Hercegovina, u kojoj igraju Gordana Boban i Mirsad Tuka, a poslednjeg dana festivala predstave: „Prodavnica budućnosti“ JU Kulturno – sportskog centra Bugojno, Bosna i Hercegovina, u izvođenju Sanela Ugaraka i „Feliks i Doris“ Teatra “Madlenijanum” iz Beograda, u kojoj igraju Vanja Milačić i Vladimir Grbić.